Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, ziua de 27 martie 2025 a fost marcată la Călărași printr-o serie de manifestări culturale, liturgice și educaționale, menite să cinstească memoria făuritorilor Unirii și să reînvie conștiința identitară a românilor din această parte a țării.
În cadrul manifestărilor organizate în colaborare cu autoritățile raionale și locale, delegații Protopopiatului Călărași, preoții Vasile Negru și Dumitru Rusu, au depus flori la bustul Regelui Ferdinand – Întregitorul, simbol al Marii Uniri și al legăturii istorice dintre Basarabia și România.
Ulterior, în curtea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Călărași, a fost săvârșită o rugăciune în fața bustului Sfântului Mucenic Martir Alexandru Baltaga, preot slujitor al acelei biserici și semnatar al Actului Unirii din 27 martie 1918. Momentul de rugăciune, oficiat de preoții Andrei Cojocaru și Dumitru Rusu, a fost un prilej de aducere-aminte a jertfei și curajului celor care au păstrat vie flacăra credinței și a neamului în vremuri de cumpănă.
Cu prilejul acestei zile istorice, Părintele Protopop Valeriu Enache, însoțit de Părintele Dumitru Rusu, a vizitat două instituții de învățământ din oraș: Liceul Teoretic „Mihai Sadoveanu” și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”. Aici, părintele protopop s-a adresat cadrelor didactice cu un cuvânt de mulțumire pentru deschiderea manifestată în promovarea valorilor creștine și naționale în rândul tinerelor generații. În semn de prețuire, părintele a oferit profesorilor icoane și materiale dedicate Sfântului Mucenic Alexandru Baltaga, spre a fi folosite la orele de istorie ca mărturie a sfințeniei și demnității care izvorăsc din rădăcinile Basarabiei.
La final, părintele protopop a adresat invitația colectivelor pedagogice de a participa la un pelerinaj în municipiul Iași, capitală istorică a spiritualității românești, în semn de comuniune frățească și întărire sufletească.
Prin toate aceste activități, Mitropolia Basarabiei reafirmă angajamentul său de a păstra vie memoria istoriei naționale, de a întări conștiința identitară și de a construi, prin rugăciune, educație și misiune, punți trainice între generații și maluri de Prut.
Foto credit: Protopopiatul Călărași / Dumitru Rusu